Kraj plota

U suradnji s Udrugom Pikač iz Selnice učenici 1. a i 1. b razreda naše Škole sa svojim su učiteljicama Helenom Slamek i Marijom Toplek te voditeljem projekta „KRAJ PLOTA“ – Matijom Moharićem na zabavan, svrsishodan i edukativan način sudjelovali u aktivnosti izrade „plota“ na starinski način u izvanučioničkoj nastavi u centru Čakovca. Upoznajući kulturnu baštinu svoga kraja, učenici su naučili plesti plot uz pomoć kotoripske šibe, a kroz neposrednu stvarnost mogli su osjetiti njezinu teksturu i miris te upoznati namjenu. Sudionici udruge omogućili su učenicima da u aktivnost uključe gotovo sva svoja osjetila, a to za njih dobiva novo značenje koje mogu povezati s dosadašnjim iskustvom i koje je temelj za novo iskustveno učenje.

Spomenutom aktivnošću najmlađi učenici naše škole imali su priliku razviti ili poboljšati svoju finu motoriku koja pridonosi boljem pamćenju, većoj pažnji, koordinaciji oko-ruka i razvoju kreativnosti.

Bila je to prigoda za mlade generacije da upoznaju starinski način rada iz prirodnih materijala, ali i za starije generacije koje su sa zanimanjem zastale, promatrale rad naših učenika te se na trenutak mislima vratile u svoje djetinjstvo – najljepše i najbezbrižnije doba.  
Povratkom u učionice učenici su ispleli ogradice koje krase njihovu učionicu i koje će s ponosom pokazivati svojim školskim prijateljima prenoseći stečeno znanje i ljubav prema ekološki prihvatljivim materijalima i nematerijalnoj kulturnoj baštini svoga kraja.