Radionica izrade organske kozmetike

Učiteljica Danijela Topličanec nas je prije dva tjedna obavijestila da smo pozvani u Ekonomsku i trgovačku školu Čakovec na radionicu izrade organske kozmetike. Nestrpljivo smo čekali taj dan.

Kada je došlo vrijeme, brzo smo pješice, kroz park, došli do te lijepo uređene škole. Bili smo srdačno dočekani. Ravnateljica Bosiljka Vinković-Kukolić pokazala nam je dvoranu, zbornicu, nekoliko učionica, vrt u kojem rastu začinske biljke, ali i svoj ured. Tamo smo čuli zanimljivosti o Školi i dobili privjeske za ključ s natpisom ETŠ

Nakon upoznavanja sa školom krenuli smo u kabinet kemije gdje nas je dočekala profesorica Željka Kadi. Predstavila nam je Učeničku zadrugu Terra Economica. Cilj nam je bio izraditi balzam za usne ČokCmok. Profesorica nam je objasnila i pokazala sve prirodne sastojke koji su nam trebali. Saznali smo da nam trebaju tri vrste maslaca: shea, kokos i kakao maslac te pčelinji vosak, lanolin, biljno ulje i glicerol. Razgovarali smo o svim sastojcima i mogli smo ih pomirisati. Svi sastojci su se zagrijavali kako bi se otopili i povezali. Na kraju smo dodali par kapi eteričnog ulja. Svatko od nas sudjelovao je u izradi, vagao, miješao, dodavao sastojke ili stick za balzam. Učenici koji su trenutno bili pomagači, dobili su pregaču kako bi se zaštitili. Kada je profesorica napunila dugoljaste posudice s tekućim balzamom, stavila ih je na hlađenje. Zatim smo imali pauzu. Zato što smo bili vrijedni i dobri, ravnateljica nas je počastila različitim pecivima iz pekare i sokom. Nakon čašćenja smo na balzame stavljali čepove i naljepnice te ih pakirali u vrećice. Svaki učenik dobio je jedan balzam za usne na poklon. 

Na kraju smo zahvalili te se vratili sretni i puni novih znanja. Mnogi su učenici rekli da bi željeli ići u tu školu. 

Rafael Marodi – Hrušoci, 4.d