Svjetski dan GIS-a

GIS je geografski informacijski sustav – sustav za prikupljanje, analizu i prikaz podataka koji imaju geografsku komponentu. Podaci se organiziraju u slojeve koji se vizualiziraju pomoću digitalnih karata.

Svjetski dan GIS-a obilježava se od 1999. godine na brojnim lokacijama diljem Zemlje s ciljem podizanja svijesti o njegovoj važnosti i primjeni u akademskom i svakodnevnom životu, prezentiranjem njegovih mogućnosti te popularizacijom geografije. 

Taj smo Dan obilježili 15. studenoga 2023. i u našoj školi. U obilježavanju su sudjelovali učenici dodatne nastave geografije 6. razreda, učenici 7. a i 7. b razreda te učiteljice Maja Hižman i Danijela Perenc-Jaušovec.

Učenici sedmih razreda izrađivali su svoje digitalne karte na temu europskih integracija, dok su učenici šestih razreda izašli na teren te istraživali i kartirali znamenitosti našega grada. Za svoj terenski rad pripremili su vlastite slojeve u GIS-u kako bi ih na terenu dopunili istraženim znamenitostima (lokacijom, opisom i slikom).

Svi su učenici bili ponosni što su izradili svoje karte, zabavili se i naučili nešto novo.